Wie is er bang voor zichzelf?

Cursus fenomenologisch zelfonderzoek binnen een filosofisch én artistiek kader
Deze cursus is op 29 september van start gegaan bij HOVO Brabant. In januari start de cursus bij voldoende aanmeldingen ook weer bij De Rusteloze Jager!

Het verschil tussen de cursus bij HOVO en De Rusteloze Jager is dat bij HOVO de nadruk meer ligt op de filosofie over fenomenologisch zelfonderzoek, ook is de groep daar wat groter. Binnen de Rusteloze Jager is er – omdat de groep wat kleiner is – wat meer ruimte om samen te reflecteren op het (praktisch) fenomenologisch zelfonderzoek van de deelnemers. Onderaan deze pagina lees je meer over ervaringen van cursisten die eerder de cursus hebben gevolgd. Ook vind je daar meer informatie over fenomenologisch zelfonderzoek.

Wanneer? De cursus bij De Rusteloze Jager start bij voldoende aanmeldingen (minimaal 10) in januari 2024. Er zijn twee momenten waarop de cursus aangeboden wordt. Op maandag- en op donderdagochtend van 10.00u tot 12.00u. Het zijn in totaal 8 bijeenkomsten (van 2 uur) met de volgende cursusdata:

Maandag 22 en 29 januari, 5, 19 en 26 februari, 4, 11 en 18 maart 2024.

Of:

Donderdag 25 januari, 1, 8, 22 en 29 februari, 7, 14 en 21 maart 2024.

Bekijk hier het volledige programma.

De cursus wordt gegeven door Marinke Marcelis.

Kosten van de cursus bij De Rusteloze Jager: 425* euro per persoon voor 8 bijeenkomsten van 2 uur.

Wil je je inschrijven of heb je vragen? Stuur een mailtje naar derustelozejager@gmail.com.
Lees hier meer over fenomenologisch zelfonderzoek bij De Rusteloze Jager.


In januari 2023 ging de eerste cursus fenomenologisch zelfonderzoek van start! Enkele reacties van deelnemers op de pilot:

‘De combinatie om filosoferend en beeldend op weg te gaan rond een persoonlijke vraag / thema vind ik echt een vondst. Het brengt het lezen en denken over een thema meteen terug op aarde, bij je vragen in de fysieke werkelijkheid en de beleving van je eigen bestaan. Filosofie wordt voor mij pas zinvol als haar direct kunt betrekken of toepassen op je concrete zijn in de wereld. De inhoud beklijft beter of in elk geval anders, dankzij de herinnering aan een (beeldende) ervaring.’ (Liesbeth)

‘De structuur van de lessen heb ik als zeer prettig ervaren. Het thuis lezen van de teksten en deze tijdens de cursus onder begeleiding bespreken heeft me veel opgeleverd. Ook voor het maken van beelden heeft het me geholpen. Om vroeg in de cursus met de vragen/regels van Paul Thek te werken ontstond een raamwerk waar ik om verlegen zat en was het tamelijk gemakkelijk om te beginnen bewegen. Het uitje naar de Pont en de meditatieve wandeling waren ook fijne momenten, omdat we fysiek toepaste waar het die week over ging of omdat we fysiek materiaal/ervaringen verzamelden om later te bespreken.Door kennis te nemen van de talloze invalshoeken waarop we ons zelf kunnen benaderen ben ik me losser gaan voelen. Het zelf als iets waar je experimenten en zienswijzen op los kunt laten, niet iets waar je alleen maar aan onderhevig bent.’ (Robert)


* Over de tarieven op deze website
Mocht je door omstandigheden minder draagkracht hebben, maar wel graag van het aanbod van De Rusteloze Jager gebruik willen maken? Neem dan vooral contact met op met derustelozejager@gmail.com (t.a.v. Marinke Marcelis), er zijn diverse mogelijkheden (De Rusteloze Jager is aangemeld bij de meedoenregeling, maar denk ook aan scholingsbudget/duurzame inzetbaarheid via een werkgever of uitkeringsinstantie etc. Ik denk graag met je mee). Mijn wens is om het aanbod voor iedereen toegankelijk te kunnen maken!
De pilot was 375 euro, maar dat bleek niet kostendekkend, om de cursus te kunnen blijven aanbieden heb ik er daarom voor gekozen 425 euro te vragen.