Programma aanbod op externe locaties

De Rusteloze Jager biedt een divers programma aan op externe locaties (voor scholen, universiteiten, bedrijven, een filosofisch café of andere organisaties).
Deze gesprekken, cursussen en workshops worden gegeven door Marinke Marcelis, opgeleid tot Socratisch gespreksleider, filosoof (MA), kunstenaar (MA) en yogadocent.

In groepsverband:     

 • Socratisch gesprek: Tijdens een Socratisch gesprek gaan we vanuit een centrale vraag in op een situatie die een van ons heeft meegemaakt. We verkennen de posities die we als deelnemers t.a.v. die beschreven situatie innemen. Hoe verwoorden we onze opvattingen daarover? Wat horen we de ander zeggen? En onszelf? Welke ‘morele bril’ dragen we tijdens het gesprek?
  Twijfel en verwarring gaan we daarbij niet uit de weg. Onze houding tijdens het gesprek is die van ‘onwetendheid’. Welke vragen moeten gesteld worden om ons een voorstelling van de beschreven situatie te kunnen maken? En om mogelijke antwoorden te onderzoeken op de vraag die centraal staat (in relatie tot het beschreven moment)? Welke vragen roept het gesprek op en aan welke deelnemer moeten die vragen gesteld worden? Kunnen we onze uitspraken voor onze rekening nemen?
  Het doel van een Socratisch gesprek is niet om tot sluitende oplossingen te komen. We onderzoeken juist de door ons geformuleerde antwoorden op hun houdbaarheid. Welke aannames komen er op tafel? Welke verzwegen argumenten? Tijdens een Socratisch gesprek kunnen we, teruggrijpend op Socrates, vanuit ‘waarheidslievendheid’ ons persoonlijk perspectief verrijken.

  Benieuwd naar ervaringen van deelnemers? Deze mooie review kreeg ik op LinkedIn.
 • Beeldend reflecteren: hoe beïnvloeden gedeelde en persoonlijke waardekaders onze intuïtieve keuzes? Vanuit gemaakte esthetische keuzes verkennen we de gehanteerde waardenkaders die we daarbij hanteerden. Vanuit deze workshop reflecteren we op de manier waarop we smaakoordelen vellen o.a. aan de hand van het werk van Hannah Arendt over het esthetisch smaakoordeel bij Immanuel Kant.
 • Cursus fenomenologisch zelfonderzoek: ontdek wat je kunt doen met de beelden en verhalen die jouw wereld vormen. Laat je daarbij inspireren door het werk van al te menselijke denkers en kunstenaars door de eeuwen heen. Gaat op 29 september van start bij HOVO Brabant, schrijf je nu in!
 • Yogalessen: durf ook eens niet te denken, laat de beelden en verhalen die jouw wereld maken even voor wat ze zijn en verken hoe je de rekbaarheid van je bewustzijn tot in de puntjes van je tenen af kunt tasten tijdens een yogales.

  Neem contact op met Marinke Marcelis via derustelozejager@gmail.com voor meer informatie of om een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek!